A SUUTARI-LEVELEK#havinégykönyv

Szerző: Csata Éva • Fotók: Unsplash • 2022. április 29.

Megosztom:

A Suutari-levelek

#havinégykönyv

Imádok olvasni. Amióta az eszemet tudom, mindig olvastam. Hol egy, hol egyszerre több könyvet — amiből egy a fürdőben, egy másik a konyhában, egy harmadik a hátizsákomban, egy negyedik az ágyamban, illetve egy ötödik a kezemben volt éppen.
Vannak olyan történetek, amik annyira mélyre visznek magamban, hogy az elsődleges szükségletek kielégítésére való azonnali késztetés teljesen eltörpül mellettük. Így lesz hajnal, majd reggel — egy-egy olyan történettel a kezemben, ami képes megváltoztatni a világról alkotott képemet. Hiszen ezt teszi velünk az olvasás — elfogadtatja az elfogadhatatlant. Aminek ereje van felülírni mélyen benned azokat a dolgokat, amiknek a megoldásához egyetlen működő tényező az idő. És mégis mivel telne hatékonyabban és gyorsabban — mint az olvasással?
E heti ajánlásom
A könyv címe

A Suutari-levelek

Írója
Csizmadia Zsolt Ákos, írói nevén Paeli Suutari
Műfaja: párválasztási tanácsadó, tanító regény
Az íróról röviden: 1967-ben született Magyarországon, Győrben, majd a családi konfliktusokkal tarkított gyermekévek után elvált szülők gyermekeként nőtt fel, nővérével együtt. Ezek a gyermekkori megélések jelentették az alapját annak a komoly érdeklődésnek, amely a figyelmét már korán a széthulló családok, az okok megértése és a párkapcsolati boldogság kutatása felé irányította. Amikor a saját házassága is kudarcba fulladt, majd 16 évnyi házasság után a nővére is elvált, felismerte, hogy: „Az emberi faj valami nagyon fontos dolgot nem lát önmagával kapcsolatban, amely tömegesen teszi képtelenné a férfiakat és nőket arra, hogy szeretni tudjanak, és békében, boldog családban éljenek. Valami LÉTFONTOSSÁGÚ tényezőt hagyunk figyelmen kívül…”
Mivel ekkorra már fiai is megszülettek, elhatározta, hogy a gyermekei érdekében — és persze a saját maga számára is — megkeresi a megfelelő válaszokat a nyugtalanító kérdésekre. A következő éveket a megfigyelésnek és a kutatásnak szentelve rájött, hogy a kultúránkból TELJESEN HIÁNYZIK A HELYES PÁRVÁLASZTÁS MÓDSZERTANA. A kiadás után a regény híre futótűzként terjedt el, mert az olvasók — miután elolvasták a könyvet — folyamatosan visszatértek, hogy megvásárolják a regényt a családtagjaiknak és a barátaiknak. Több száz levélben, rajongva írtak arról, hogy „ennek a könyvnek minden család polcán ott kéne lennie”. Mindenki érezte, hogy óriási hiányt kell bepótolni, mert nagy a baj — tömegesen esnek szét a családok.

A könyv cselekményéről röviden:

Olyan stílusban igyekezett megírni a szerző ezt a művet, hogy egyedülálló olvasói élményt nyújtson minden korosztálynak. Praktikus párválasztási bölcsességgel lehetünk gazdagabbak általa. Mivel a regényben a nagytata a fiú unokával, a nagymama pedig a leányunokával levelezik a szerelmi élet és a családalapítás legfontosabb kérdéseiről, ezeknek a leveleknek az üzenetei felölelik a párválasztás és a párkapcsolat teljes területét — mindkét nézőpontból, azaz a nők és a férfiak nézőpontjából egyaránt. A párkapcsolati boldogság, valójában az együttműködés megvalósításának jutalma. Az együttműködés titka a jó kompromisszumok megkötésében rejlik — vallja nagytata és nagymama egyaránt. A jó kompromisszum lehetősége a jó párválasztáson múlik, summázza a szerző. Ez a regény — különleges módon — erről szól… Párkeresőknek, házasoknak, nőknek, férfiaknak, szülőknek.

Hogyan rezonált bennem A Suutari-levelek:

A Suutari-levelek című mű számomra egy kedves és komoly kihívásokat rejtő szellemi kaland, egy nagyon erős tükör, amely fokozatos tanítások birtokába juttat. Időről időre eszembe jut, kedvesen végigsimítom, majd újraolvasom, hogy soha ne feledkezzem meg egy pillanatra sem hálásnak lenni azért, amim van. Összegyűjtöttem néhány igazán mély üzenetet rejtő idézetet, mintegy kedvcsináló gyanánt. Ezek az idézetek olyan üzenetek, amely időről időre mást üzennek az olvasónak. Hol egyik válik kiemelten fontossá, míg a másik elhalványul, hol egy másik mondatnak, megjegyzésnek lesz kiemelten fontos üzenete abban az élethelyzetben, amiben éppen vagyok.
Saját életemet tekintve kiemelten fontos szerepe van a leveleknek. Leveleket Édesanyámtól szoktam kapni, életemnek egy-egy kiemelten fontos állomása előtt vagy után. Amiket, akár A Suutari-leveket időnként előveszek, kedvesen végigsimítok és újraolvasok. Továbbá, hiszem és vallom, hogy szeretteink halála közel sem jelenti a közöttünk lévő kapcsolat végét. Mindig üzennek, hagynak, küldenek számunkra valami nagyon fontosat, amik akár az útjelzők, fényesen beragyogják az előttünk álló utat.
„ A gyökerek fontosabbak, mint a szárnyak De, ha nem verhetek gyökeret, szárnyakat fogok használni. Szilárd Leo Nobel-díjas fizikust idézi egy adott ponton a szerző.
Egy férfi először az anyját veszi feleségül, azután a nővérét, majd a harmadik házasságában a feleségét.
…idő kell ahhoz, hogy egy férfi megérjen
Kairos = a legmegfelelőbb pillanat valaminek a megtételére
Egy kapcsolat fejlődése olyan mint a folyók egyesülése — fokozatosan történik meg, mielőtt a tengert elérik
Soha többé nem lesztek már kicsi patak, aki voltatok…, de cserébe Tiétek az óceán
Az a nő, aki legyőzi a férjét, az sosem jut el a tengerhez.
Annak a kultúrának a közepében ülve, amely a minél teljesebb egyéni szabadságot tűzte zászlajára, de amely nem képes már megmondani ennek a szabadságnak a feltételrendszerét sem, nem könnyű rátalálni a boldogság ösvényére.”
„ Az ember törődik a férjével, mert az ember törődik azzal, akit szeret. És soha ne felejtsd el, hogy egy nő élete során a gyermekek kirepülnek, de a férjed az, aki akkor is a társad marad.
„ Minden nőnek képessé kellene válnia az anyagi függetlenség elérésére, legalább egy jól fizetett állással és két nyelvvizsgával a fiókjában, még mielőtt férjhez menne és gyermeket szülne a Kedvesének. Mert ez a gyermekek érdeke. Ez a felelőssége egy nőnek önmagáért és a gyermekeiért. (…) Meggyőződésem, hogy a férfiak nem arra valók, hogy pénzautomatának tekintsék őket. (…) A férfiakat és nőket nem használni, hanem szeretni kell.”

Csata Éva a Bookmann Kiadónál eddig megjelent könyvei megrendelhetők a www.antikvarius.ro oldalról:

  Homokóra láncostól  

•   Vér és döntés   

•   Barnabás, a vigasztalás fia   

•   Láncok az időben   

•   Génjeimben a hiba

•  Génjeimben a hiba II   

•   Egy élettel tartozom

Előkészületben:

•   Bennem a létra

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ