A saját fejünkben lévő ellenség a legveszélyesebb – coachinggal az ellenség legyőzésére

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Unsplash • 2020. január 27.

Megosztom:

A saját fejünkben lévő ellenség a legveszélyesebb –coachinggal az ellenség legyőzésére

A coaching számos alapelve a pszichológiából, különösen a sportpszichológiából ered. A coaching edzést, a coach edzőt jelent.
Tim Gallway volt az a személy, aki még 1975-ben felfedezte a coaching lényegét a tenisz, aztán a golfoktatás területén. Úgy vélte, hogy a saját fejünkben lévő ellenség sokkal félelmetesebb, mint a teniszháló túloldalán lévő. Ő azt állította, hogy az edző abban tud segíteni a játékosnak, hogy a teljesítménye útjában álló akadályokat elhárítsa vagy csökkentse. Ha ez sikerült, akkor felszínre tudnak jönni azok a természetes képességek, amelyek sikerhez vezetnek, és nem lesz tovább szükség az edzőre, a coachra.
Mivel a sport világából származik a coaching, ezért először az üzleti szférára terjedt át, hiszen az üzleti világban is — pont mint a sportban — az eredmény, a hatékonyság számít. Azonban mivel igen hatékonynak bizonyult ez a módszer, átterjedt és elterjedt a magánszférában is, annál is inkább, mert olyan segítséget tudott nyújtani az emberek életének előremozdításában, amelyre az addig ismert módszerek például terápiás módszerek — kevésbé voltak alkalmasak.

A coaching fajtái

Három alapvető típusát különböztetjük meg:
Az ÉLETVEZETÉSI (life) coaching, a maga eredeti formájában arra tesz képessé, hogy saját belső segítődre támaszkodj, bárhol, bármikor anélkül, hogy bárki másnak segítenie kellene.

Növeli a magánéletbeli hatékonyságot és segíti a saját céljaink elérését.

Fő témái a jövőkép tisztázása, a célok kitűzése, annak érdekében, hogy az adott személy sikeres és teljes életet éljen. De téma lehet még az önismeret, az önbizalom, munka és a magánélet közti egyensúly, időgazdálkodás, jövőkép/karrier, életközépi válság, konfliktuskezelés, motiváció megtalálása, stresszkezelés stb.
Az ÜZLETI (business) coaching fő témája a személyzetfejlesztés, a személyes hatékonyság kérdésköre és az időmenedzsment.
A VEZETŐI (executive) coaching alatt az illető személyes motivációival, karriertervezésével, fejlődésével foglalkozunk.
Beszélhetünk még egyéni és team coachingról is. Az egyéni során a coach és az ügyfél négyszemközt dolgozik, cél a céltudatos fejlesztési folyamat. Utóbbi esetben az egész közösség benne van a folyamatban, a fókuszban pedig a jobb együttműködés elősegítése és a hatékonyság növelése van. A coaching népszerűsége nagy valószínűséggel abban rejlik, hogy gyakorlatias és viszonylag gyors megoldást kínál, hiszen 5–7 ülés elég szokott lenni egy megoldási terv kidolgozásához.

Mikor tud hatékony lenni a coaching?

1. Az ügyfél készen áll a változásra.
2. Az ügyfél akar változni.
3. Az ügyfél megteszi a lépéseket, amik a változást hozzák.

Cikkünk első részét itt olvashatod.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ