A meditáció által teret adsz az érzéseidnek létezni

Szerző: Simon Emőke • Fotók: Freepik • 2024. május 27.

Megosztom:

A meditáció által teret adsz az érzéseidnek létezni

Sokáig én is – és sajnos néha még rajtakapom magam, hogy ugyanazt csinálom, vagy csinálnám –, amikor egy nehéz perióduson mentem keresztül, vagy egyszerűen csak valami rossz történt velem, és nehéz érzéseim voltak, tereltem. Programot programra szerveztem, barátnőztem, még ezt is el kell intézni, még oda is el kell menni, még azt is meg kell venni, vagy csak csüngtem az Instan, felhívtam valakit. Mindent kitaláltam – nem tudatosan persze – csak ne érezzem azt, amit éppen nagyon éreznék.
Ezzel szemben most már egy jó ideje az van, hogyha nehéz, akkor alig várom, hogy hazamenjek, leüljek, a telefonomat jó messzire tegyem magamtól és csak üljek. Csendben. Az érzésemmel. Most sem könnyű. Legszívesebben felállnék, és azonnal a kezembe venném a telefont és görgetnék, vagy filmet néznék, vagy bármi mást csinálnék. De nem, nem teszem. Tudatosan az érzésben maradok, ami megjelenik, és ledönt. Sírok. Fájok. Aztán megkönnyebbülök, mintha mi sem történt volna. Volt érzés, nincs érzés.
A valóság az sok esetben, hogy elhatárolódunk az érzéseinktől. Ha egy érzés nagyon erős, úgy teszünk, mintha nem létezne. Azonban, ha éppen valami rossz történik veled, mondjuk például éppen egy veszteség ér, akkor az a normális, ha szomorú vagy. Ha nem vagy szomorú, akkor egyértelmű, hogy lefagyasztottad magad, és elhatárolódtál az érzéstől, pontosabban magadtól. Mert ilyenkor, mikor lezárunk magunkban egy érzést, mindig saját magunkat zárjuk le, és mindig saját magunktól távolodunk el.
Az érzések azonban mindig utat törnek maguknak. Mindig. És általában, akkor, amikor a legkevésbé számítasz rá, és teljesen más, meglepő élethelyzetekben. Legalábbis én hasonlót tapasztaltam meg, és az ügyfeleknél is hasonlót látok, hallok, akikkel dolgozom. Van, hogy a zokogás jógán jön ránk, egy ászanában, amikor kitartasz egy pozíciót, vagy, amikor elmész szabadságra és napozol a tengerparton, vagy egy könyvet olvasol, vagy vezetsz. Vannak ennél drasztikusabb felszínre jövések is, amikor szomatizálás formájában jelentkezek, egy-egy testi vagy lelki tünetben. Az érzések megtalálják a módját annak, hogy felszínre jöjjenek, és megnyilvánuljanak, ha mi annyira foglaltak vagyunk éppen, hogy nem halljuk meg őket, vagy azt választjuk, hogy nem tulajdonítunk nekik jelentőséget, hiszen annál erősebbek vagyunk, mintsem, hogy holmi érzéssel foglalkozunk. Akármennyire is elnyomod, elbújtatod az érzéseid, ők nem tűnnek el. Ott maradnak benned, és kisebb vagy nagyobb szörnyetegként egyszer csak megjelennek az életünkben.
Ha nincs még rá módszered, hogy hogyan kapcsolódj az érzéseidhez, akkor a meditáció egy jó kezdeti eszköz lehet erre. A meditáció ugyanis segít ellazulni, kapcsolódni önmagadhoz, és ezáltal megérkezni az érzéseidhez is. A különböző vizualizációs technikák, a tudatos jelenlét (mindfulness) mind- mind azt a célt szolgálja, hogy képes legyél megteremteni számodra azt a légkört, amiben kintről befelé haladsz, tudatosítod a benned zajló folyamatokat, gondolatokat, érzéseket, megtanulsz teret adni ezeknek, és visszaállítani az egyensúlyt. A meditáció az a belső erő, ami segít az érzelmeid tudatosításában, elfogadásában és feldolgozásában.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ