A kalotaszegi hólabda

Szerző: Juhász Zita • Fotók: Kassay Costan Bernadett • 2022. augusztus 11.

Megosztom:

A kalotaszegi hólabda

Nagyanyáink kedvelt édessége, mely mára kezd feledésbe merülni, ezáltal pedig ízekkel és hagyományokkal szegényedünk. Amikor az étel készítése még otthon történt csak, és a finomabbnál finomabb illatok mindent belengtek a háziak örömére s várakozására, és az asszonyok legszebb tálaikba tették az elkészült ételeket, akkor még igazán időt lehetett szentelni az étel s egymás tiszteletének.
Kalotaszentkirályon a Püspök Panzióban egy kicsit fázós tavaszi délelőttön készítettük el az egyik helyi hagyományos édességet, a hólabdát. Bár Erdély több településén is ismerik és készítik, mégis innen eredeztethető. Formájában tényleg labdát idéz, de ízében a gyermekkort. Porcukorral meghintett, vanília illatú, roppanósan lágy és nagyon finom desszert ez. A MosaiC Egyesület célja, melynek jóvoltából ez az édesség kamera előtt is elkészült, pont ez, hogy ízeinket és hagyományos erdélyi konyhánkat ne hagyjuk feledésbe merülni, és megőrizzük a jövő generáció számára.
Elkészítése könnyű, némi konyhai jártasságot viszont igényel. Az elkészítés első lépése a tojások feltörése, mely 14 tojássárgáját és 2 egész tojást igényel. A feltört és felvert tojásokhoz 2,5 evőkanál ecetet adunk majd annyi lisztet amennyit felvesz a tojás és egy csipet sóval is meghintjük. Kb. egy fél kg liszt elegendő, de ez változó állag alapján. A kapott masszát addig gyúrjuk amíg hólyagos és sima lesz a tészta, majd diónyi nagyságú gombócokat veszünk el a tésztából, melyeket nyújtani kezdünk. Vékony, kerek lapokat kapunk, majd derelyevágóval a széleit nem érintve, a közepén keresztül sillingeket vágunk benne. Amint ezzel a művelettel elkészültünk, kezünkbe véve minden második szálat fogva, kisebb labdát formázunk a tésztából és a hólabda sütő formába tesszük, melyet 30 másodpercre forró olajba teszünk.

Ennyi idő alatt el is készül a hólabda, mely egyfajta fánk.

Porcukorral meghintjük és tálalhatjuk is. Az olajban sült fánk édes illata, a mindent belengő gyermekkori várakozás varázsa és a hagyományok megőrzése és éltetése az, ami különlegessé és nagyon szerethetővé teszi ezt a desszertet.
Fogyasszuk örömmel.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ