A babamasszázs mesés világa — anya varázslatos érintése

Szerző: Bedőházi Szende •  Fotók: Bedőházi Szende, Unsplash • 2019. október 4.

Megosztom:

A babamasszázs mesés világa — anya varázslatos érintése

A babamasszázs több mint ezer éves múlttal rendelkezik. Az indiai tradíció fontos része a mai napig. Indiából átvitték Thaiföldre, majd idővel elterjedt az egész világon. Magával ragadó, hogy a mai napig úgy Indiában, mint Thaiföldön a szerves része a gyereknevelésnek ez a csodás gyakorlat.
A tradícióknak eleget téve a mai napig minden családban az édesanya feladata a babamasszázs végzése. Míg Indiában a nagyon olajos változatot alkalmazzák, Thaiföldön teljesen szárazmasszázsként végzik. Európában mind a két variánst alkalmazzuk, hatékonysága minden esetben ugyanolyan eredményes.
Mint terapeuta és babamasszázs oktató én is erre ösztönzöm a szülőket, mivel a baba igényeit szem előtt tartva néha a száraz masszázs ajánlott, máskor meg az olajos. Romániában mondhatni reneszánszát éli a kisdedek masszírozása, mert nagyon sok nagymama és dédnagymama alkalmazta ösztönösen a régi időkben. Most újból erőre kapott a babamasszázs, és egyre több édesanya előszeretettel használja kisbabája napi programjában.

Mikortól alkalmazható a babamasszázs?

A babamasszázs akár születést követő órákban is megkezdhető, ajánlom is, hogy ha lehetséges az édesanyától kapja meg az újszülött ezt az érintkezési formát. A baba-mama kapcsolatot erősíti, segít egymásra hangolódni, megismerni egymást jobban.

Miért ajánlott a babamasszázs?

  • Segíti a szülő-gyermek kapcsolatot, elősegíti és elmélyíti a kötődést
  • Segíti a mozgásfejlődés teljes szakaszát az első 15 hónapban
  • Legjobb módja a hasfájásos panaszok megszüntetésének, segíti az emésztőrendszert
  • Erősödik az immunrendszer
  • Nyugtató hatással van az idegrendszerre
  • Elősegíti az nyugodt alvást
  • Segít behozni a lemaradást a mozgásfejlődésben
  • Kiegyensúlyozott lesz a baba úgy lelkileg, mint testileg
  • Segít a hipotóniás babáknak

Kora babáknak ajánlott a babamasszázs?

A koraszülött babáknak is ajánlott. Mindenképpen szükséges fejleszteni úgy az idegrendszert, mint a teljes izomrendszert. Az ideális mozgásfejlesztés segít behozni a teljes lemaradást úgy mentálisan, mint fizikailag. A gyakorlatokat már a korházban el kell kezdeni, amennyiben a baba állapota megengedi. Nagyon fontos odafigyelni a baba jelzéseire, arra, hogy jólesik-e neki a masszázs vagy sem? Egyes csecsemők nem viselik jól a sok külső ingert, és a masszázs ezt tetézheti, amitől rosszabb lesz a konfortérzetük. Ha a baba elutasítja, akkor nem kell erőltetni, abba kell hagyni a masszázst, és majd máskor próbálkozni.

Kitől kaphatja a legjobb masszázst a kisbabám?

A szakemberek véleménye szerint a szülők, leginkább az anya kell hogy végezze a masszázst.

Ezen mozgatás/mozgássorok megtanítójának csakis olyan szakembert válasszunk, aki valóban felkészült ezen a szakterületen.

Ha egy mód van rá, ne végeztessük a masszázst mással a saját gyerekünkön, a szülő a legjobb terapeuta hosszú távon, mert a masszázs mindkét félre kihatással van. Miközben a korababákat masszíroztam a kolozsvári I-es számú Nőgyógyászat- Neonatológia Klinikán, megfigyeltem, hogy amikor bevontam az édesanyákat a tevékenységbe, megtanítva őket a masszázs lépéseire, a masszázs sokkal eredményesebb volt.
A babák jobban reagálnak édesanyjuk érintésére, ez tisztán látszott a monitoron, hogyan változott a légzés és vérnyomása a kicsinek. Ezért is ragaszkodom ahhoz, hogy azok a szülők, akik felkeresnek, akár korházban vagy intézményen kívül, nyitottak legyenek megtanulni a teljes programot, és ők végezzék rendszeresen a masszázst.

Kivételt képeznek a nagyon speciális esetek, ahol mindenképp fontos egy szakember jelenléte.

Milyen gyakran ajánlott a babamasszázs?

Naponta ajánlom. Legyen egy kis rituálé baba és szülő között. Akkor látványos és eredményes a mozgásfejlesztő babamasszázs, ha rendszeresen végezzük. A babáknak fontos az ismétlődő program. A napi rutin nyugtató hatással van rá, az otthoni környezet meg különösen fontos a masszázs szempontjából is.

Mennyi időt tart egy babamasszázs?

Az első 3 hónapban 15–20 perc maximum, majd ahogy nő a baba, a masszázs ideje is nőhet, természetesen az ő igényeinek megfelelően.

Kihez fordulhatok, ha kérdésem van a babamasszással és mozgásfejlődéssel kapcsolatos kérdéseimmel?

Bedőházi Szende vagyok, masszázsterapeuta és okleveles babamasszázs oktató, a Baby Massage Academy megalapítója.

Szülőknek tartok babamasszázs tanfolyamokat, felkészítve őket a baba teljes mozgásfejlődés-folyamatára, miközben masszírozzák kisbabáikat. Egyéni foglalkozásokon alkalom van teljesen testreszabott programot összeállítani a picinek, a korának és fejlődési szintjének megfelelően.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ