Emberhez méltóan megszületni

Szerző: Hoffmann Kinga-Krisztina • Fotók: Freepik • 2024. szeptember 30.

Megosztom:

Emberhez méltóan megszületni

Ebben a rovatban a fogantatás lelki részével, a várandósság kihívásaival, a szülésre való felkészüléssel, magával a szüléssel, annak körülményeivel, lelki, szellemi hátterével és a gyermekágyi időszakkal, szoptatással fogunk nyíltan foglalkozni. Tarts velünk, hogy ezt a hanyagolt és sok esetben  tabusított, de annál fontosabb életszakaszt megismerd vagy felelevenítsd magadban e tudást. Hiszen mindannyian megszülettünk egyszer és mindannyian hordozzuk ennek nyomait, ha tisztában vagyunk azzal, mi minden rejlik és mi mindenen kellene változtatnunk, akár rendszer szinten, ebben a különleges időszakba, a gyermekeinknek, unokáinknak már más lehet a tapasztalatuk földi életük első időszakáról.
Talán mi, emberek vagyunk ennek a kis kék bolygónak a legfejlettebb létformái. Öntudatra ébredtünk, ez tény, de ezzel együtt duális világunkban nem csak a jó jár. A természettől eltávolodva élünk, és ennek is köszönhetően a szülés, születés terén rengeteg nehezen kijavíthatót tett és tesz saját magával az emberiség. Öngól.
Ha Jeannine Parvati Baker amerikai szülésznő idézetéből indulunk ki: „A Földön a béke a születéssel kezdődik”, van hova fejlődnünk e téren, vagy inkább visszafejlődnünk. Merthogy a természet, vagy a jó Isten, vagy nevezzük ahogy csak szeretnénk, mindent tökéletesen kiatalált. Működött is több ezer évig, míg az ember bele nem kontárkodott és nem akarta az akkor még számára érthetetlen születés folyamatát uralma alá hajtani, néhány száz éve, ahelyett, hogy csak hagyta volna megtörténni és ott segített volna, ahol tényleg baj van.
A szülés, születés intézményesítésével megjelent a nők elleni erőszak egyik új és mai napig láthatatlan formája, a szülészeti erőszak. Miért olyan nehéz azonosítani? Mert egy ennyire kiszolgáltatott helyzetben, amikor a nő sokszor a saját testének anatómiáját sem ismeri, nemhogy a szülés folyamatát, 100%- ban az orvosra hagyatkozik, átadja a teljes felelősséget, mind a saját testét illetően, mind a babáját illetően. Ezek után pedig bármi történjen is, ha ő és a babája életben van, hálás lesz a nő is és az egész család is az orvosnak. Az átélt erőszakot általában csak utólag tudatosítják, olyan jelei lehetnek mint például a kötődési nehézségek a babával, a házasélet megromlása, rémálmok, szorongás, PTSD.

Mi számít szülészeti erőszaknak?

Mint általában az erőszaknak, van verbális, érzelmi és fizikai formája. Verbális formában bármely kijelentés, amely lealacsonyító vagy megalázó, illetve a nem egyenrangú bánásmód, ahol az orvos nem partnerként kezeli a kismamát és a kispapát. Érzelmi erőszaknak számít az ijesztgetés, zsarolás, megfélemlítés. A fizikai erőszak pedig minden olyan beavatkozás, amelyről nem tájékoztatták a kismamát és amelyet a beleegyezése nélkül végeznek el rajta, vagy a babán. (Az intézménybe való felvételnél aláíratnak egy beleegyező nyilatkozatot, hogy elfogadunk mindent, amit velünk és a babánkkal csinálnak, ezt vajúdás közben biztos nem olvassuk el, de ha elolvasnánk sem biztos, hogy értenénk is bármit belőle, és az is biztos, hogy senki sem szakít időt arra, hogy elmagyarázza, az aláírás mégis rákerül.)

Ennek fényében milyen is lehet egy emberhez méltó születés?

Kezdjük az alapoknál, emberhez méltó lehet, ha kedvesen és tisztelettudóan szólnak a kismamához, és nem csak a kismamát és a folyamatát tisztelik hanem magát az életet is.
Emberhez méltó lehet az is, ha megértik, hogy bár a személyzetnek lehet aznap ez már a tizedik szülése, a kismamának lehet csak egy vagy kettő adatik meg az életben, nem mindegy,hogy hogyan alakul, mivel az kihat egész életére.
Emberhez méltó lehet az is, ha hagyják a folyamatot a maga ritmusában haladni, csak akkor beavatkozni amikor tényleg baj van és a természetes megoldások már nem segítenek.
Emberhez méltó lehet ha bárhogyan is reagál a kismama az összehúzódásokra azt a reakciót megértéssel fogadnák és támogatnák érzelmileg, testileg szellemileg, hogy minél könnyebben, tudja viselni a folyamat kihívásait.
Emberhez méltó lehet, ha a babát az édesanyja megkapja azonnal amint a világra jött és ha minden rendben van vele akkor többé el sem választjták tőle, hiteles információkkal támogatják az igény szerinti szoptatást.
Azt gondolom, hogy valóban különlegesek vagyunk mi, emberek, egyenként egy- egy külön univerzum rejlik mindenkiben. Hiszek abban, hogy földi utazásunk nem véletlenszerű, és abban is, hogy a megérkezés és az első pár nap, majd év élményei komoly nyomot hagynak bennünk. A méltó bánásmód kialakításáért nekünk, nőknek kell tenni, bármennyire nehézkes és hosszadalmas folyamat is. Szólni arról, mit szeretnénk, szólni arról, ha valami nem jó, nem csak a közvetlen környezetünknek, hanem az intézményeknek is.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.



Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS