Mutasd magad – Bíró Adrienne

Szerző: Csata Éva • Fotók: Freepik, Bíró Adrienne • 2024. január 19

Megosztom:

Mutasd magad!

– Bíró Adrienne

Egy igazán új és inspiráló sorozatot indítunk ebben az évben. Ismerjünk meg együtt érdekes lelkeket, elméket, gondolatokat ugyanazon kérdések tükrében. Csata Éva új sorozata: Mutasd magad címmel! Tekintsetek be ezen emberek életébe és ne feledjétek, ahány ember annyi féle csodálatos világ.
„Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan” – vallja Antoine de Saint-Exupéryvel együtt.

1. Ki vagy te?

Be kell vallanom, nagyon gondolkodóba ejtett ez a kérdés… Legbelül ki is vagyok én? Lélekben az a gyerek vagyok, mely minden napban keresi az apró csodákat, örömöket, aki megragad minden lehetőséget, hogy új élményekkel gazdagodjon, még ha ezért bátorsága minden cseppjét is össze kell gyűjtenie. A nevem Adrienne, 37 éves vagyok. Agydaganat miatt kamaszkoromban két műtéten estem át, a második következtében elvesztettem a látásom. Már 22 éve, hogy így élek, de a színekre még emlékszem… És igyekszem ezeket mindennapjaimba csempészni.

2. Melyik szerepeddel tudsz a leginkább azonosulni?

Az önkéntesség az a szerep, mellyel könnyen azonosulok, mert ezáltal úgy érzem, hogy a társadalom aktív tagja vagyok. A nonprofit szervezetnél, ahol önkénteskedem, gyógypedagógián hallgatók számára nyújtunk betekintést a különböző sérültséggel élők világába, ezáltal jobban megismerve szükségleteinket és azokat a segédeszközöket, melyekkel nap mint nap boldogulni tudunk. Különböző konferenciákon veszünk részt, ahol a látássérültek véleményeiket, érdekeiket képviselem.

3. Mit mesélnél egy tizenhat évesnek a boldogságról?

Sose téveszd össze a boldogságot a pillanatnyi örömmel. Csak akkor leszel igazán boldog, amikor minden napban felismered azt, amiért vagy akiért hálát tudsz adni.

4. Milyen gyakran szoktál sírni?

Előfordul évente néhány alkalom, amikor nem nyugodhat úgy le a nap, hogy ne sírtam volna egy kiadósat vagy ne zokogtam volna. Ezek olyan, életem során bekövetkezett események évfordulói, melyeken nem lehet változtatni, és úgy érzem, hogy sírás nélkül nem is lehet ismét talpra állni. Olyasmire gondolok, mint anyukám és a látásom elvesztése. Ritkán, de elő szokott fordulni, hogy a mindennapok felgyülemlett gondjai miatt sírok, viszont ezek csak pillanatokig tartanak.

5. Mi vagy ki az, aki képes megnevettetni?

Ha az utóbbi két hétre gondolok, mióta megvan Picúr, a kiskutyánk, akkor egyértelműen állíthatom, hogy ő az, aki naponta többször is meg tud nevettetni. Nagyon szeret labdázni, és jókat tudok kacagni rajta, mikor szalad a zörgő labda után és próbál megállni, de nem sikerül neki. Lábai szétcsúsznak és hason halad tovább.

6. Mit jelent számodra a rutin?

Számomra a rutin az, ami keretet ad a mindennapoknak, mely az otthonhoz és a családomhoz köt, és ami legfőbb mozgatórugója a gondoskodás. Nyilván, egy háziasszonynak vannak olyan feladatai, melyeket szeret vagy sem, el kell végeznie, és ez is a rutinhoz tartozik, de vannak olyan mozzanatai a napnak, melyeket kifejezetten imádok. Szeretem magam bekuckózni egy jó puha takaró alá és miközben egy finom kávét kortyolgatok, egy jó hangoskönyvet hallgassak. Nagyon szeretem, ha a napot meditálással zárhatom.

7. Mi az, ami igazán feltölt?

Engem a természet közelsége tud a legjobban feltölteni, legyen ez egy kiadós séta az erdőben, hallgatni rejtelmes hangjait, úszás vagy csónakázás egy tavon, napozás. Van egy hely, ahova évente eljárok táborozni és ott van egy szokásom, amit igyekszem egyik évben sem kihagyni. A patak közepében ráülök egy nagy kőre és hosszú percekig csak a patak zúgását hallgatom. Rám ennyire üdítően semmi más sem tud hatni…

8. Mit jelentenek számodra a barátok?

Az én szemléletemben barátok azok, akikkel könnyen tudok azonosulni, megoszthatom gondolataimat, örömömet és bánatomat, akikkel öröm és felüdülés a találkozás. Ha segítségért fordulnak hozzám, azonnal cselekszem, akár ha testvéreim lennének. És ez érvényes fordítva is. Mikor kórházban voltam, barátaim gyakran látogattak, mosolyt hozva arcomra, bearanyozva egész napomat.

9. Van olyan vers vagy idézet, amit könnyedén, anélkül, hogy rá kellene googlizz, fel tudsz idézni?

Persze, és habár rengetegszer olvashattuk már különböző médiafelületeken és elcsépeltnek tűnhet, Antoine de Saint-Exupéry idézete mind a szemléletemet, mind a helyzetemet tükrözi: „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan”.

10. Mit ábrázol a kedvenc festményed?

Nem túl messze a lakhelyünktől, amerre legjobb barátnőmmel szoktunk sétálni kis tinédzser korunkban élt egy mozgássérült bácsi, aki gyönyörűen festett, munkáit pedig földszinti teraszában állította ki. Rengeteg gyönyörű festmény volt ott, de amely leginkább vonzotta a tekintetemet, az egy tájat ábrázolt. Egyszerű volt, hegyek, egy kis nádtetős halászház, egy csillogó vizű tó, felszínén apró hullámokkal és pallóval, mellette lengő csónak. Lehet nem túl sokatmondó ez a festmény, de akárhányszor megpihent rajta a tekintetem, a csendet és a végtelen nyugalmat sugározta felém.

11. Mit jelent számodra egy csésze kávé?

Sok mindent hordoz magában egy csésze vagy akár egy korty kávé. Jelentheti a reggeli ébredést vagy azt az énidőt, amit kortyolgatás közben gondolataimba merülve töltök, de ha egy feladat vár rám és nem találom a megoldást, jelentheti az inspirációt is.

12. Hogyan mesélnél egy ötévesnek a szerelemről?

Azt mondanám neki, hogy a szerelem az, amikor azt szeretnéd, hogy a melletted lévő boldog legyen. Hogy lemondasz a fagyidról, mert tudod, hogy ez az ő kedvenc fagyija és mert múltkor ő is lemondott a kedvenc játékáról, mert neked nagyon tetszett.

13. Van kedvenc ételed?

Igen, a halételeket kifejezetten szeretem, de amit eddig életem során csak egyszer volt alkalmam kóstolni, egy jó barátomnak köszönhetően, az a sült csuka. Páratlan élmény volt…

14. Szeretsz főzni?

Főzni is nagyon szeretek, viszont édességeket sütni még inkább. Mivel nem látok, minden folyamatot megelőzően végig kell gondoljam a lehetséges akadályokat és hogy hogyan hidalhatnám át azokat. Legnagyobb segítségem a konyhában egy beszélő mérleg, mely nélkül egyáltalán nem tudnék boldogulni. Érdekes volt kitalálni, hogy hogyan tudnék tojást szétválasztani, hagymát apróra vágni vagy hallásra és illatra támaszkodva, eldönteni, hogy készen van a dinsztelt hagyma vagy egy szelet hús.

15. Mi köt le a legjobban?

Kétségek nélkül a hangoskönyv hallgatás az, ami órákon át, akár éjszakába nyúlóan le tudja kötni a figyelmem. Persze ennek feltétele, hogy a könyv cselekménye is magával ragadó legyen.

16. Mit jelent számodra a természet?

Számomra a természet egyenlő az életerő forrásával. Ha kisétálok a közeli erdőbe, úgy testileg, mint lelkileg felfrissülök, tiszta energiákkal töltődöm fel, és mindennapi gondjaim egy pillanat alatt szertefoszlanak.

17. Ha kapnál egy esélyt az újrakezdésre, mit csinálnál másként?

Válaszom számomra egyértelmű, mivel túl régóta gyötör ez a gondolat. Ha újrakezdhetném, ha visszatérhetnék a múltamba, úgy döntenék, hogy az idegsebészem akkor műtsön meg, amikor ez még nem túl sürgős. Nem vártam volna meg, hogy elteljen hat hónap, hogy majd akkor kiderüljön, hogy az agydaganatom hirtelen túl nagyra nőtt, és ennek köszönhetően roncsolta a látóidegeimet és az agyalapi mirigyet. Valószínűnek tartom, hogyha előtte műttettem volna meg magam, nem következett volna be látásom vesztése.

18. Ha egy idős, a bölcsek kövét őrző emberrel beszélgethetnél – mi lenne az a három kérdés, amit mindenképpen feltennél neki?

Mi a küldetésem itt a Földön?
Fogok-e ismét látni?

19. Mit olvastál utoljára, amiről azt mondtad – ember, ez forradalmi, megváltoztatta az életről való elképzeléseimet!

Csernus Imre művét, a Főnixet nemrég kezdtem el hallgatni, de máris nagy hatással van rám.

20. Mit üzennél fiatalkori önmagadnak?

Figyelj a megérzéseidre, halld belső hangod és engedd át nekik az irányítást. Sose engedd, hogy ezeket bárki is elnyomja benned!

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.



Megosztom:

INSPIRÁLÓ

AJÁNLÓS