2022 lista

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Freepik • 2022. január 10.

Megosztom:

2022 lista

Jobban figyelni önmagamra – ez áll a 2022-es listám élén! Önző lenne?

Bármennyire is hihetetlen sokunk számára, egy újabb év telt el. Először mindig megriaszt ez a gyorsaság, a megállíthatatlannak tűnő száguldó idő, mert azt az érzést kelti bennem, hogy rohan az életem, hogy nincs kontrollom felette, hogy nincs időm. Aztán lenyugszom, elcsendesedem, és egy csésze tea mellett rájövök, hogy az élet nem rohan mellettem, hanem történik velem.
A kontroll az én kezemben van, amikor hagyom, megengedem neki, hogy történjen. Ha nem sietek, ha nem rohanok, hanem tudatosan vagyok abban, ami éppen történik. Megélem azt minden figyelmemmel, sejtemmel. Nem ellenkezem, nem tagadok, nem terelek, nem halogatok, nem kompenzálok, nem rohanok tovább, mintha meg se történt volna velem stb. Megélem azt, ami éppen történik velem. Türelmesen. Megengedően. Hagyom, hogy megérintsem, hogy átmenjen rajtam és hagyjon nyomot, tanítson, fejlesszen. Erre szeretnénk jobban figyelni az új évben. Fel is írtam magamnak a füzetembe, hogy emlékeztessem magam, ha véletlenül elfelejteném újra két rohanás között. Jelenlét. Tudatosság. Ez lesz a két kulcsszavam 2022-ben.
Amire még figyelni szeretnék mindenképp a következő évben:

1. Magamra

Sok változás történt velem, körülöttem. Új város, új emberek, új munkahely. Így teljesen máshol volt a fókuszom sokszor. És coachként tudom, hogy ez nincs így rendben hosszú távon. Újra fontos kell legyek önmagam számára, jobban odafigyelni a testemre, a lelkemre és az elmémre. Mert ha én nem vagyok jól, akkor a környezetemre sem tudok figyelni. Mit adhatok nekik magamból, ha gyakran fáradt, kedvtelen, ingerült vagyok?!

2. Visszavezetni a tudatos énidőt.

Igen, bár évek óta az énidő fontosságát szajkózom, és ahol csak tudom elmondom, hogy mennyire fontos ez nőnek, férfinak egyaránt, én is ebben a világban élek és saját bőrömön tapasztalom, hogy nem mindig tudjuk megadni ezt magunknak. Viszont azt se várjuk meg, hogy teljesen kicsináljuk magunkat. Én mindenesetre nem fogom.

3. Több időt tölteni azokkal, akik számomra fontosak!

Bármennyire is elfoglalt az életünk, és bármennyire is sokat dolgozunk, mindig kell legyen időnk a szeretteinkre, hiszen nélkülük mi értelme az egésznek? Ezért tudatosan fogok betervezni, elkülöníteni számukra időt a határidőnaplómba.

4. Sportolni Sportolni. Sportolni.

Hihetetlenül fontosnak tartom a mozgást, hiszen egyrészt ez az élet alapja, másrészt bármilyen mozgásforma lehetőséget ad arra, hogy a testünkbe legyünk. Ez azért fontos, mert amúgy rengeteget vagyunk a fejünkben: folyton gondolkodunk, agyalunk valamin. Elengedhetetlenül fontos, hogy leállítsuk az elménket néha, hogy igazán töltődni tudjuk.

5. Tanulni valami újat.

Ezt azért tartom nagyon fontosnak, mert egyrészt hiszek az életen át tartó tanulásban, másrészt, mert a személyesen fejlődésünk csak akkor lehetséges, ha valami újat tanulunk, tapasztalunk, továbbá mert az új tanulása, elsajátítása megadja a lelkünknek az inspirációt, a lelkesedést, a motivációt.

6. Havonta egy új könyvet elolvasni.

Bevallom töredelmesen, hogy az olvasás egy kissé háttérbe szorult az új élethelyzetem és a sok munka miatt, de mindenképp vissza szeretném vezetni a rendszeres olvasást az életembe. Minden új könyv hozzám tesz, tágítja a látókörömet, fejleszt, frissen tartja az elmém, elgondolkodtat, megmozgatja a lelkem, érzéseket vált ki belőlem stb. Minden új könyv életben tart.

7. Utazni sokat. Felfedezni új helyeket, megismerni új kultúrákat.

Remélem az új évben rendeződni fognak a járványügyi helyzetek, és újra lesz lehetőségem külföldre utazni. Egyszerűen imádom azt az életérzést, amikor szabadon jöhetek-mehetek új, számomra ismeretlen helyeken. Teljesen feltölt. Kikapcsol. Inspirál.
Na, és neked milyen listád van 2022-re? Mire szeretnél jobban figyelni?

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.Megosztom:

INSPIRÁLÓ