2020 – Zárd le, engedd el, vidd magaddal a tapasztalataid – avagy hogyan érdemes egy új évnek nekivágni

Szerző: Simon Emőke •  Fotók: Unsplash • 2021. január.14

Megosztom:

2020 – Zárd le, engedd el, vidd magaddal a tapasztalataid – avagy hogyan érdemes egy új évnek nekivágni

Többen kérdezik tőlem, hogy coachként mit ajánlok, hogy a legjobb kezdeni egy évet? Érdemes fogadalmakat tenni? Célokat kitűzni?
Amivel érdemes kezdeni szerintem, az egy visszatekintés, számvetés. Nagyon fontos tudatosan átmenni az egyik évből a másikba, hiszen ez adja az önismeretünket, önbecsülésünket, fejlődési lehetőségünket is. Ha csak átsodródunk egyik évből a másikba, semmiféle tudatosítás nélkül, akkor mindez nem tud megtörténni. Akkor nagy eséllyel fogjuk ugyanazokat a hibákat elkövetni és fogunk megrekedni egy bizonyos szinten.
Ezért azt tanácsolom, hogy ha még nem tettük meg, akkor így év elején üljünk le, vegyünk egy füzetet vagy papírt a kezünkbe és egy írószert. 10 perc alatt nem lehet hatékonyan visszatekinteni egy évre, ezért csak akkor üljünk le, ha van erre időnk.
Majd vegyünk egy nagy levegőt, és fújjuk ki szó szerint magunkból ezt az évet, hiszen világszinten nem volt egy könnyű év. Sok volt benne a bizonytalanság, félelem, aggódás, stressz, megszorítás, korlátozás. Többen közülünk megbetegedtek és elkapták a vírust, voltak, akik bele is haltak, voltak, akik munka nélkül maradtak, és napi szinten zúdították ránk az ellentmondásos információkat, ami még több félelmet és bizonytalanságot keltett bennünk. Terhelve volt az idegrendszerünk, a testünk, az elménk és a lelkünk. Ezt is tudatosítani kell, hogy nem volt könnyű. És egy kicsit megnézni, hogy engem ez hogyan érintett. Én hogyan éltem meg mindezt. Nem a világ. Nem a társadalom. Nem a családom. Nem a szomszéd. Én. Azonosítsd be, hogy milyen érzéseket éreztél 2020-ban a világjárvánnyal kapcsolatban, és azt is, hogy mit tettél velük. Megélted őket, elnyomtad őket? Megbeszélted, kibeszélted?
Majd nézd át egy kicsit másként is az éved. Nézd meg, hogy milyen jó dolgok történtek veled, mert történtek. Bármennyire is a fókusz tavaly a rossz dolgokon volt, hidd el, hogy sok jó dolog is történt veled. Ezekre nézzél rá, és ezeket tudatosítsd. Lehet, hogy nem kaptad el a vírust, vagy elkaptad, de könnyen átvészelted, vagy nem vészelted át könnyen, de mégis életben maradtál. Lehet, hogy jó volt, hogy voltak barátaid, akik felhívtak, akiknek fontos volt, hogy hogy vagy, hogy mi van veled, vagy, hogy több időt tölthettél a családoddal, a természetben, volt időd főzni, sportolni, olvasni stb.
Majd nézzél rá arra is, hogy milyen rossz dolgok történtek veled. Írd le ezeket is. És miután leírtad próbáld megnézni, hogy mindez a rossz mit tanított neked. Mert tanított, hidd el. Minden rosszból tanulhatunk valamit, csak éppen ki kell alakítanunk magunkban ezt a fajta mindsettet is. Pl. lehet, hogy szakítottál a pároddal és ez rossz volt, de ebben a rosszban lehet jó, hogy esélyed van így megismerni azt a valakit, akivel valóban boldog lehetsz. Lehet, hogy megbetegedtél, de türelmet tanultál, megtanultál újra hinni, bízni. Magadban. A testedben. A gondviselőben.
Majd ajánlom, hogy nézd meg, hogy mi az, amit tanultál, és mi az, amit másképpen csinálnál 2021-ben?
Hogyha mindezzel megvagy, akkor jöhet a tervezés, mert én a célok kitűzésében hiszek inkább és nem a fogadalmakban. Ha célt fogalmazok meg magamnak, az sokkal kézzelfoghatóbb, és ha még konkrét lépéseket is megfogalmazok határidőkkel, akkor jó eséllyel bemozdítom magam, motiválom magam és aktiválódnak bennem azok az erőforrások, amelyek segítségével, jó eséllyel meg tudom valósítani a céljaimat. A tudatos tervezés azért fontos, hogy ne csak történjenek velem a dolgok, hanem amellett, hogy történnek velem dolgok, tudjak konkrét lépéseket is tenni a céljaim, vágyaim felé.
Sok sikert hozzá, és egy olyan évet, amilyent szeretnél.

Ha tetszett a cikk és szeretnél még ehhez hasonló anyagokat olvasni, támogasd a magazint.

Ha szeretnél hozzászólni cikkünkhöz, látogass el Facebook oldalunkra.



Megosztom:

INSPIRÁLÓ